Kuih Bentuk Bunga Warna Hijau / Iamfuzy Malaysia Lifestyle Blog 15 Koleksi Kuih Dan Biskut Raya Yang Evergreen Dan Ada Yang Sukar Didapati
Kali ni buat warna hijau dan coklat pula. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih.
Kelapa parut digaul sedikit dengan garam. Terapkan bentuk bunga di atas dulang . Ambil sedikit adunan dan tekan menggunakan acuan dalam bentuk bunga Ia juga boleh dibentukkan dengan rekaan lain mengikut . Kacau rata dan pastikan tiada tepung yang berketul. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Goreng doh yang telah dibentuk sehingga warna keemasan. Kuih bunga tanjung ini akan dibentukkan dengan bentuk seperti titisan air yang berwarna kuning.
Letak inti secukupnya dan bentukkan menjadi bentuk kuih .
Pada kebiasaannya akok nisan bewarna gelap, sementara akok daun pandan dan akok kemboja bewarna hijau pucat. Isi adunan ke dalam acuan. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gaul sehingga adunan sebati. Bentuk doh menjadi bentuk bulat. Kacau rata dan pastikan tiada tepung yang berketul. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. Kuih bunga tanjung ini akan dibentukkan dengan bentuk seperti titisan air yang berwarna kuning. Akok berlauk mempunyai bentuk tekstur berspan. Cukup jika dilihat atasnya sudah berwarna hijau semuanya. Warna biru dari jus bunga telang. Pastikan doh warna hijau kurang sedikit dari warna merah dan kuning. Ambil sedikit adunan dan tekan menggunakan acuan dalam bentuk bunga
Warna biru dari jus bunga telang. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. Kuih bunga tanjung ini akan dibentukkan dengan bentuk seperti titisan air yang berwarna kuning. Goreng doh yang telah dibentuk sehingga warna keemasan. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian iaitu 1 bahagian warna asal (putih) dan 1 bahagian .
Pastikan doh warna hijau kurang sedikit dari warna merah dan kuning. Goreng doh yang telah dibentuk sehingga warna keemasan. Sajian ini dinamakan sedemikian sempena warna bunga pokok pudak. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian iaitu 1 bahagian warna asal (putih) dan 1 bahagian . Pada kebiasaannya akok nisan bewarna gelap, sementara akok daun pandan dan akok kemboja bewarna hijau pucat. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih.
Kali ni buat warna hijau dan coklat pula.
Ambil sedikit adunan dan tekan menggunakan acuan dalam bentuk bunga Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gaul sehingga adunan sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian iaitu 1 bahagian warna asal (putih) dan 1 bahagian . Isi adunan ke dalam acuan. Letak inti secukupnya dan bentukkan menjadi bentuk kuih . Ia juga boleh dibentukkan dengan rekaan lain mengikut . Warna biru dari jus bunga telang. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Cukup jika dilihat atasnya sudah berwarna hijau semuanya. Pastikan doh warna hijau kurang sedikit dari warna merah dan kuning.
Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Ia juga boleh dibentukkan dengan rekaan lain mengikut . Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. Ambil sedikit adunan dan tekan menggunakan acuan dalam bentuk bunga
Akok berlauk mempunyai bentuk tekstur berspan. Letak inti secukupnya dan bentukkan menjadi bentuk kuih . Kelapa parut digaul sedikit dengan garam. Bentuk doh menjadi bentuk bulat. Terapkan bentuk bunga di atas dulang . Isi adunan ke dalam acuan. Goreng doh yang telah dibentuk sehingga warna keemasan. Kali ni buat warna hijau dan coklat pula. Cukup jika dilihat atasnya sudah berwarna hijau semuanya.
Kelapa parut digaul sedikit dengan garam.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian iaitu 1 bahagian warna asal (putih) dan 1 bahagian . Cukup jika dilihat atasnya sudah berwarna hijau semuanya. Goreng doh yang telah dibentuk sehingga warna keemasan. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Pada kebiasaannya akok nisan bewarna gelap, sementara akok daun pandan dan akok kemboja bewarna hijau pucat. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. Warna biru dari jus bunga telang. Pastikan doh warna hijau kurang sedikit dari warna merah dan kuning. Kelapa parut digaul sedikit dengan garam. Kacau rata dan pastikan tiada tepung yang berketul. Kuih bunga tanjung ini akan dibentukkan dengan bentuk seperti titisan air yang berwarna kuning. Letak inti secukupnya dan bentukkan menjadi bentuk kuih . Akok berlauk mempunyai bentuk tekstur berspan. Isi adunan ke dalam acuan. Ambil sedikit adunan dan tekan menggunakan acuan dalam bentuk bunga
Kuih Bentuk Bunga Warna Hijau / Iamfuzy Malaysia Lifestyle Blog 15 Koleksi Kuih Dan Biskut Raya Yang Evergreen Dan Ada Yang Sukar Didapati. Isi adunan ke dalam acuan. Kuih bunga tanjung ini akan dibentukkan dengan bentuk seperti titisan air yang berwarna kuning. Pastikan doh warna hijau kurang sedikit dari warna merah dan kuning. Goreng doh yang telah dibentuk sehingga warna keemasan. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian iaitu 1 bahagian warna asal (putih) dan 1 bahagian kuih warna hijau. Terapkan bentuk bunga di atas dulang .
Pada kebiasaannya akok nisan bewarna gelap, sementara akok daun pandan dan akok kemboja bewarna hijau pucat. Goreng doh yang telah dibentuk sehingga warna keemasan. Kacau rata dan pastikan tiada tepung yang berketul. Pastikan doh warna hijau kurang sedikit dari warna merah dan kuning.
Letak inti secukupnya dan bentukkan menjadi bentuk kuih . Terapkan bentuk bunga di atas dulang .
Cukup jika dilihat atasnya sudah berwarna hijau semuanya.
Bentuk doh menjadi bentuk bulat.
Sajian ini dinamakan sedemikian sempena warna bunga pokok pudak. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gaul sehingga adunan sebati. Letak inti secukupnya dan bentukkan menjadi bentuk kuih . Pastikan doh warna hijau kurang sedikit dari warna merah dan kuning.
Kuih bunga tanjung ini akan dibentukkan dengan bentuk seperti titisan air yang berwarna kuning. Akok berlauk mempunyai bentuk tekstur berspan.
Letak inti secukupnya dan bentukkan menjadi bentuk kuih . Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
Pada kebiasaannya akok nisan bewarna gelap, sementara akok daun pandan dan akok kemboja bewarna hijau pucat. Kali ni buat warna hijau dan coklat pula. Sajian ini dinamakan sedemikian sempena warna bunga pokok pudak.
Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih.
Pada kebiasaannya akok nisan bewarna gelap, sementara akok daun pandan dan akok kemboja bewarna hijau pucat.
Post a Comment for "Kuih Bentuk Bunga Warna Hijau / Iamfuzy Malaysia Lifestyle Blog 15 Koleksi Kuih Dan Biskut Raya Yang Evergreen Dan Ada Yang Sukar Didapati"